Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Οι κίνδυνοι από την νικοτίνη μέσα στο σπίτι μας

Βρέφη, παιδιά και κατοικίδια κινδυνεύουν από αποτσίγαρα και παθητικό κάπνισμα

Ο Σύλλογος «Ακαπνίστας» συνεχίζει τις δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το παθητικό κάπνισμα και την επικινδυνότητα των τσιγάρων, των αποτσίγαρων και των υγρών πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Για τους κινδύνους των παραπάνω νικοτινούχων προϊόντων οργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση:

την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ώρα 18:00 έως 20:00
στην αίθουσα Λεκτόριο, Μίνωος 31, Χανιά (με ελεύθερη είσοδο).

Γονείς και ζωόφιλοι είναι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση στην οποία:
  • η παιδίατρος Σπυριδούλα Μπλαζάκη – Λέκκα θα μας δώσει πρακτικές συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης της δηλητηρίασης από νικοτίνη, η οποία σύμφωνα με τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων αποτελεί την κύρια αιτία δηλητηριάσεων σε βρέφη και νήπια,
  • η κτηνίατρος Ελευθερία Σαριδάκη θα μας ενημερώσει για τους κινδύνους που απειλούν τους μικρούς τετράποδους φίλους μας που ζουν σε σπίτια καπνιστών, και
  • θα κόψουμε την πίτα του Συλλόγου «Ακαπνίστας».

Περισσότερες πληροφορίες:
  • Απολογισμός του 2015 από το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Εγκεκριμένο από το ΕΣΡ βίντεο «Αποτσίγαρα = κίνδυνος για βρέφη και νήπια» και βίντεο με λεπτομερέστερες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση κατάποσης νικοτινούχου προϊόντος.
  • αποτσίγαρα κατασκευάζονται από ένα πλαστικό (οξική κυτταρίνη), η αποδόμηση του οποίου στη φύση απαιτεί πάνω από μια δεκαετία! Με βάση επίσημα στοιχεία, κατέχουν τη δεύτερη θέση μεταξύ των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης που εμφανίζονται συχνότερα σε παραλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, είναι γνωστό με βάση επιστημονικά στοιχεία ότι περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών για τον άνθρωπο, την χλωρίδα και την πανίδα, όπως: αρσενικό, νικοτίνη, βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, χαλκό, χρώμιο, κάδμιο), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Γι’ αυτό και η διασπορά τους στη φύση επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών ενώ είναι θανατηφόρα για τα ψάρια και για τα πουλιά!
  • Είναι γνωστό από εκτιμήσεις της καπνοβιομηχανίας ότι το 2018 καταναλώθηκαν στη Ελλάδα 16,7 δισ. (νόμιμα και λαθραία) τσιγάρα. Παράλληλα. σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 90% περίπου των τσιγάρων έχουν φίλτρο και από αυτά, τα 2/3 διασκορπίζονται ανεύθυνα στη φύση. Συνεπώς, εκτιμάται ότι το 2018 διασκορπίστηκαν στην Ελλάδα 10,2 δισ. αποτσίγαρα. Με βάση το γεγονός ότι τα 20 φίλτρα (ενός πακέτου) ζυγίζουν 3,5 gr, υπολογίζεται ότι το 2018 η ελληνική φύση «υποδέχτηκε» 2.510 τόνους αποτσίγαρα!
  • Ο Σύλλογος «Ακαπνίστας». Σκοπός του Συλλόγου είναι: α) η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος, β) η ενημέρωση των μη καπνιζόντων για τα δικαιώματά τους στον καθαρό αέρα, και γ) η δραστηριοποίηση όλων για την, κατά προτεραιότητα, προστασία από το παθητικό κάπνισμα των πλέον ευάλωτων ομάδων (ανήλικοι, αλλεργικοί, καρδιοπαθείς, έγκυες, ασθματικοί κλπ.).

    Δεν εχθρευόμαστε τους καπνιστές αλλά τον βλαβερό καπνό και τα αποτσίγαρα που αφήνουν στο διάβα τους οι - αντικοινωνικοί κυρίως - καπνιστές επιβαρύνοντας τους ανυπεράσπιστους παθητικούς καπνιστές και θέτοντας σε κίνδυνο βρέφη, νήπια, ζώα, πουλιά και ψάρια.

    Ο Σύλλογος έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως οι συναυλίες «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή» (3 Ιουλίου 2018 και 30 Ιουνίου 2019), διαγωνισμοί μαντινάδας και η εκστρατεία «Καπνίζω αλλά σέβομαι – Χανιά άκαπνη πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου