Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Παγκρήτιος Σχολικός Μαθητικός Διαγωνισμός 2022 - Προστατεύομαι από το παθητικό κάπνισμα

 


Ένας πρωτότυπος σχολικός διαγωνισμός για τις τάξεις Ε' και ΣΤ' του Δημοτικού, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Τα παιδιά σχεδιάζουν δράσεις, και προτείνουν τρόπους, ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην υγεία τους.

 Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται από τους “Ακαπνίστας” και φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, για όλη την Περιφέρεια Κρήτης, έχει στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά να αναλαμβάνουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους  (αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους) στους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα και να δραστηριοποιηθούν ώστε να απαιτούν ευγενικά και με επιχειρήματα το δικαίωμά τους στον καθαρό αέρα και στην υγεία τους.


Στόχος του προτεινόμενου διαγωνισμού είναι να κινητοποιήσει τα παιδιά αφενός να οργανώσουν δράσεις ευαισθητοποίησης των συμμαθητών τους στους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα και αφετέρου να δραστηριοποιηθούν ώστε να απαιτούν ευγενικά και με επιχειρήματα το δικαίωμά τους στον καθαρό αέρα και στην υγεία τους.

 Περιεχόμενο: Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών και μαθητριών που θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα της προστασίας από το παθητικό κάπνισμα οργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με βάση ανάλυση του σχολικού πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται, επιλογής των προσφορότερων μέσων (π.χ. αφίσες, τραγούδια, ταινίες μικρού μήκους, θεατρικά δρώμενα) αλλά και αξιολόγηση της διείσδυσης του μηνύματος στον σχολικό πληθυσμό.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες από όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (μόνο η 5 η και 6η τάξη) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης. Από κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει μία μόνο ομάδα υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου ή καθηγητή.

2. Τα σχολεία θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 23 Μαΐου 2022 σχετικό φάκελο συμμετοχής στον οποίο να περιγράφουν:
α) πώς επέλεξαν τις συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του σχολικού (ή άλλου) πληθυσμού στον οποίο απευθύνονταν,
β) πώς επέλεξαν τα μέσα (π.χ. αφίσες, τραγούδια, ταινίες μικρού μήκους, θεατρικά δρώμενα) ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,
γ) πώς αξιολόγησαν τη διείσδυση του μηνύματος στον σχολικό ή άλλο (π.χ. γονείς) πληθυσμό,
δ) τεκμήρια για την ίδια τη δράση (π.χ. αφίσες, ηχογραφήσεις, ταινίες μικρού μήκους,  βιντεοσκοπήσεις από θεατρικά δρώμενα).

3. Οι φάκελοι θα πρέπει να αποσταλούν με τα πλήρη στοιχεία της ομάδας (Σχολείο, Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπεύθυνου καθηγητή, ονόματα των μελών της ομάδας και καθήκοντα) με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
α) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση akapnistas@gmail.com (προτιμάται) ή
β) με μήνυμα στο Facebook στη σελίδα Ακαπνίστας ( @akapnistas) ή
γ) με απλό ταχυδρομείο στη διεύθυνση:
Ακαπνίστας, φρ/δι Συλλόγου Ορίζοντας Μανουσογιαννάκηδων 17, 73136 Χανιά
Θα αποσταλεί ηλεκτρονική επιβεβαίωση παραλαβής. Το υλικό θα επιστραφεί στις ομάδες μετά την αξιολόγηση.

4. Κάθε φάκελος θα παίρνει ένα κωδικό και θα αποστέλλεται στην Κριτική Επιτροπή για το αδιάβλητο του Διαγωνισμού. Οι φάκελοι θα κατηγοριοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που τους έχει υποβάλλει (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

5. Θα βαθμολογηθούν:
α) Η φάση της προετοιμασίας (με άριστα το 10) με αξιολόγηση της έρευνας που έγινε για την επιλογή των μέσων ευαισθητοποίησης ανάλογα με το κοινό-στόχο και τους διαθέσιμους πόρους, την κατανομή της εργασίας, και γενικά τον προγραμματισμό της δράσης. Η βαθμολογία αυτή θα βαρύνει κατά 25% στην τελική βαθμολογία.
β) Τα ίδια τα μέσα ευαισθητοποίησης (με άριστα το 10) με αξιολόγηση της πρωτοτυπίας του μηνύματος, της δυσκολίας υλοποίησης, της διάρκειας της δράσης. Η βαθμολογία αυτή θα βαρύνει κατά 50% στην τελική βαθμολογία.
γ) Η φάση της αξιολόγησης της διείσδυσης του μηνύματος στο κοινό-στόχο (με άριστα το 10), με βάση τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Η βαθμολογία αυτή θα βαρύνει κατά 25% στην τελική βαθμολογία.

6. Ο φάκελος που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία θα λάβει βραβείο ενώ θα δοθούν και έπαινοι. Τέλος οι καλύτερες εργασίες θα παρουσιαστούν στα Χανιά στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή» που θα περιλαμβάνει και συναυλία. Περισσότερα προσεχώς.

Κριτική Επιτροπή

Αναλυτικά (αλφαβητικά):
Μέλη από Ακαπνίστας (3)
Αλεβαντής Παναγιώτης - μέλος του συλλόγου/αρθογράφος εφ. Χανιώτικα Νέα
Κοτσαμπασάκης Δημήτριος - πρόεδρος του συλλόγου
Ξύδη Ιωάννα - αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου/εκπαιδευτικός
Μέλη εκτός Ακαπνίστας(5)
Βιττωράκης Στυλιανός - πνευμονολόγος/φυματιολόγος/Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κοπανάκης Ηλίας - Δρ. Χημικός Μηχανικός(Πολυτεχνείο Κρήτης)/Συγγραφέας
Μαρκάτος Μιλτιάδης - πνευμονολόγος/φυματιολόγος/

και 3 μέλη από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα

Μιχαηλίδου Χριστίνα - πρόεδρος του συλλόγου/ εκπαιδευτικός
Παπαδόπουλος Όμηρος -ταμίας του συλλόγου/ προγραμματιστής
Τσαλκιτζίδου Ιωάννα -γραμματέας του συλλόγου/ διακοσμήτρια

Όροι (για αποθήκευση και εκτύπωση)

Η έγκριση του διαγωνισμού από το υπουργείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου