Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Θέμα: «Δημοσιεύματα του Τύπου αποδεικνύουν ότι έχει διαπραχθεί παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην πρόσφατη εκδήλωση γενεθλίων του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών»

Δελτίο τύπου - Καταγγελία:

Θέμα: «Δημοσιεύματα του Τύπου αποδεικνύουν ότι έχει διαπραχθεί παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην πρόσφατη εκδήλωση γενεθλίων του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών»

Με προσωπική πρωτοβουλία του κυρίου Ανδρέα Μπαρδάκη αλλά και με την ενεργή συμμετοχή του συλλόγου Ακαπνίστας, 6 συλλογικότητες προχώρησαν σε καταγγελία με θέμα την παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην πρόσφατη εκδήλωση γενεθλίων του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Συγκεκριμένα:

Αξιότιμοι κύριοι!
Από τα διάφορα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στα MME, στις 21.11.2020, σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε λόγω της εκδήλωσης για τα γενέθλια του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 20.11.2020, εντός του κλειστού χώρου του ΔΣΑ, διαφαίνονται καθαρά κάποιες φωτογραφίες όπου ένας κύριος που που απ' όσο γνωρίζουμε πρόκειται για νομικό, κάπνιζε ανενόχλητα.

Ενδεικτικά και μόνο, τέτοια δημοσιεύματα υπάρχουν μεταξύ άλλων και στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους, επίσημες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.

https://www.skai.gr/news/greece/eisaggeliki-paremvasi-gia-to-parti-tou-proedrou-tou-dsa-dimitri-vervesou

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/salos-me-to-parti-genethlion-tou-proedrou-tou-dsa---deka-atoma-xoris-maskes-en-meso-lockdown-eikonesbinteo/

https://www.protothema.gr/greece/article/1067567/parti-genethlion-en-meso-lockdown-gia-ton-proedro-tou-dikigorikou-sullogou-athinon-apisteutes-eikones/

Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020

Απ’ όσο γνωρίζουμε ο ΔΣΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κι επομένως υπάγεται στις διατάξεις απαγόρευσης καπνίσματος του ν. 3730/2008.

Σύμφωνα με τον ν. 3730/2008 (Με τις τελευταίες αλλαγές από το Νόμο 4715/2020), προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 6, Διοικητικές κυρώσεις:

1. Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

2...

3. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.


ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Προβλέπεται και πειθαρχική ποινή, με τη μορφή της επιβολής πρόστιμου, ύψους ανάλογου του διοικητικού, που προβλέπεται από την ΚΥΑ, Αριθμ. Γ.Π. οικ. 104720 (ΦΕΚ Β’ 1315, 2010), άρθρο 2, παρ. 5:

5. Η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων για την παράβαση των διατάξεων απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους ΟΤΑ, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, συνίσταται σε επίπληξη ή οποία καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου και επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση. Κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ιδίου υπαλλήλου στον ίδιο ή άλλο χώρο ή αντίστοιχα επαναλαμβανόμενη παράβαση σε χώρο αρμοδιότητας του ιδίου Προϊσταμένου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου έως το ανώτερο εκ του νόμου 3868/2010 προβλεπόμενο ποσό.

 

Πηγή φωτογραφιών: https://www.protothema.gr/greece/article/1067614/vervesos-gia-to-koronoparti-genethlion-irthan-me-diki-tous-protovoulia-forousa-maska/?fbclid=IwAR05PetFRODede-fXpqtgT799-2yxeJNcSYRmfnA6csdDEvaLdLphZmiLX4
Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020

Η τρίτη φωτογραφία προέρχεται από το twitter: https://twitter.com/bogdanosk
Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020


Κατόπιν των ανωτέρω,
διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις απαράδεκτες ενέργειες του Προέδρου και των μελών του ΔΣΑ καθώς πρόκειται για έγκριτους δικηγόρους που θα έπρεπε να έδιναν το καλό παράδειγμα, αλλά και οποιουδήποτε άλλου παρευρισκόμενου, οι οποίοι ως νομοταγείς πολίτες αντί να αποτελούν φάροι παραδειγμάτων νομιμότητας εντούτοις παραβιάζουν ανερυθρίαστα τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους.

Για τους λόγους αυτούς,
επιθυμούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς σας προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να αποδοθούν οι σχετικές διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις στους παραβάτες και στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας του δημόσιου χώρου που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τον μετατρέπει στο ιδιωτικό του καπνιστήριο ή στον προσωπικό του χώρο οργάνωσης ιδιωτικών πάρτι.

Σας παρακαλώ να μου κοινοποιήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου με τον οποίο καταχωρήθηκε η παρούσα καταγγελία μου η οποία στάλθηκε ηλεκτρονικά με τη μορφή επιστολής ως εισερχόμενο μήνυμα, (σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3979/2011 και την υπουργική απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/163/2013 με ΑΔΑ: ΒΕΤ6Χ-ΔΦ2) και να με ενημερώσετε ηλεκτρονικά καθώς και όλες τις συλλογικότητες που υπογράφουν την εν λόγω καταγγελία, για την συνέχεια που δόθηκε σε αυτήν.

Με εκτίμηση,
οι εκπρόσωποι των παρακάτω συλλογικοτήτων:

Ανδρέας Μπαρδάκης,
για τις διαδικτυακές κοινότητες «
STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» και «Συνήγορος των ΑμεΑ».
andreas_bardakis@otenet.gr

Παναγιώτης Δημητράς,
για το
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
panayotedimitras@gmail.com

Δημήτρης Βέττος,
για την Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας
bettosd@ath.forthnet.gr

Χριστίνα Μιχαηλίδου,
για τον σύλλογο «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (Θεσσαλονίκη)
freeofsmoke@yahoo.com

ΔΣ, Σύλλογος «Ακαπνίστας» (Χανιά)
akapnistas@gmail.com

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
primeminister@primeminister.gr

ΓΓ Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού
κ. Γρηγόριος – Αλέξανδρος Δημητριάδης
gengram@primeminister.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργός, κ. Βασίλειος Κικίλιας
minister@moh.gov.gr

Υφυπουργός, κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης
yfypourgos@moh.gov.gr

ΓΓ Υπουργείου
secretary.gen-sec@moh.gov.gr

 ΓΓ Δημόσιας Υγείας
secretary.gen.dy@moh.gov.gr

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ rights@moh.gov.gr 

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος
ddy@moh.gov.gr

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής

gddy@moh.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
tyk@moh.gov.gr

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

kataggelies@aead.gr, info@aead.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
- Περιφερειάρχης Αττικής
κ. Γεώργιος Πατούλης
gperatt@patt.gov.gr

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας ΚΤ Αθηνών
κ. Δημόπουλος Γεώργιος
id.kta@patt.gov.gr, ant.kta@patt.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

gdym@patt.gov.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ygeiakt1@patt.gov.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

dye-py-kt@patt.gov.gr

Κοινοποίηση σε:

- Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Καλοδεχόμαστε την ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ερευνών σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού (Άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα). Εφόσον ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αναγνώρισε την πράξη του
1, επιθυμούμε να γίνει έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες για την παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε κλειστό δημόσιο χώρο, ο οποίος προφανώς είναι και χώρος εργασίας.1 https://www.naftemporiki.gr/story/1661188/eisaggeliki-parembasi-gia-to-parti-berbesou Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020

eispa01@otenet.gr, eispa04@otenet.gr


- Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
pisinfo@pis.gr, press@pis.gr 

- Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
htsinfo@otenet.gr

- Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
info@cancer-society.gr, proedros@cancer-society.gr

- Υπουργείο Υγείας, Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ποιότητας Ζωής
Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Τμήμα Β’
exartiseis_b@moh.gov.gr

Στη συνέχεια κατατέθηκε μια συνέχεια στην αρχική καταγγελία με την προσθήκη ενός επιπλέον στοιχείου σε δεύτερο email.

Συγκεκριμένα:

Σε συνέχεια της σημερινής καταγγελίας μας με θέμα «Δημοσιεύματα του Τύπου αποδεικνύουν ότι έχει διαπραχθεί παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην πρόσφατη εκδήλωση γενεθλίων του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών», σας στέλνουμε επιπλέον ενημέρωση με βίντεο από το γλέντι όπου φαίνεται και το αναμμένο τσιγάρο στο χέρι του Προέδρου μάλλον του ΔΣ.
Το βίντεο: 


https://youtu.be/-Rrec2adIuM

Πηγή Έθνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου