Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Γίνονται έλεγχοι για το κάπνισμα στους χώρους εργασίας;

Δελτίο Τύπου

Οι Σύλλογοι, αστικοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί και οι ομάδες πολιτών που εκπροσωπούμε, αγωνίζονται για την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα, ιδίως από τον καπνό του τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα δελτίο τύπου με τίτλο «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Υγεία κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού …» επισημαίναμε τα προβλήματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και την απαγόρευση της έμμεσης διαφήμισης των καπνικών προϊόντων.

Σήμερα, με επιστολή μας στον κ. Πάνο Κορφιάτη, Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ζητούμε την κοινοποίηση του αριθμού των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τους Ειδικούς Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία όσον αφορά την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους σε συνάρτηση με το κάπνισμα.

Κι αυτό γιατί από τις επαφές μας με πολλούς εργαζόμενους διαπιστώνουμε ότι σε πρακτικό επίπεδο οι έλεγχοι των επιθεωρητών εργασίας ΔΕΝ περιλαμβάνουν τον έλεγχο της ατμόσφαιρας στους χώρους εργασίας – όπως γραφεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμη και τμήματα υπηρεσιών επιφορτισμένων με την εφαρμογή του νόμου περί καπνίσματος (λ.χ. Δημοτικές Αστυνομίες, Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ). Σε πολλούς από αυτούς τους χώρους εργασίας συνεχίζεται η κατανάλωση καπνικών προϊόντων (συμβατικό τσιγάρο, ηλεκτρονικό τσιγάρο, νέα καπνικά προϊόντα με θερμαινόμενη λεπίδα), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των μη καπνιστών, εργαζομένων και επισκεπτών.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει ότι «στους κλειστούς χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει επαρκής νωπός αέρας», ότι «οι σκόνες, καπνοί, ατμοί και τα αέρια που δημιουργούνται στους χώρους εργασίας πρέπει κατά περίπτωση να παρακρατούνται ή να απάγονται στο σημείο παραγωγής τους με τα κατάλληλα προς τούτο μέσα, συστήματα και εγκαταστάσεις, τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση λειτουργίας» και τέλος ότι «οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι διαρρυθμισμένοι έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, οι ιδιαιτερότητες των εργαζομένων. με ειδικές ανάγκες» (ΠΔ 16/1996). Επίσης, ο νόμος 3918/2011 (άρθρο 65 παρ. 1) προβλέπει ότι η αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου 3730/2008 (όπως έχει τροποποιηθεί) ανήκει ΚΑΙ στους επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.).

Επισημαίνεται ότι επειδή ο καπνός του τσιγάρου επικάθεται σε έπιπλα, τοίχους, κουρτίνες, δάπεδα κλπ. (τριτογενές κάπνισμα) οι κλειστοί χώροι όπου επιτρέπεται το κάπνισμα μετατρέπονται σε πραγματικά επικίνδυνους χώρους εργασίας για τους εργαζόμενους.

Σύλλογος «Ακαπνίστας» (Χανιά)
Σύλλογος «Συνήγοροι των ΑΜΕΑ-Ενεργοί πολίτες» (Αθήνα)
Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (Θεσσαλονίκη)
Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας - 1986
Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας
Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών
Άκαπνα Καταστήματα (akapnos.gr), ΑΜΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου