Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Πρόσωπο νέου, Μυαλά γέρου(1)

  Στην Ιαπωνία, ρυτίδες για την αγορά τσιγάρων.
  Οι αυτόματοι πωλητές τσιγάρων στην Ιαπωνία θα είναι σύντομα σε θέση να μετράνε τις ρυτίδες στο πρόσωπο των χρηστών για να καθορίσουν αν είναι αρκετά μεγάλοι για να τους επιτραπεί το κάπνισμα. Η νόμιμη ηλικία για το κάπνισμα στην Ιαπωνία είναι τα είκοσι έτη (19 Μαΐου 2008)
(2).

   Όταν έμαθε ότι οι πωλητές τσιγάρων θα μπορούν να εκτιμούν την ηλικία ενός αγοραστή από τις ρυτίδες του, εκνευρίστηκε και ανησύχησε. Ενοχλήθηκε επειδή, αν και ήταν μόλις δεκατριών ετών, ήταν ήδη μανιώδης καπνιστής, καταναλώνοντας τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα. Ένας καπνιστής που δεν ανεχόταν κανέναν να προσπαθήσει να τον σταματήσει. Είχε χάσει τον πατέρα του όταν ήταν πολύ μικρός και συχνά η χήρα μητέρα του, του ζητούσε να σταματήσει το κάπνισμα. Αλλά εκείνος απαντούσε πάντα με μια σειρά από βρισιές. «Αυτή η μύτη είναι δική μου», φώναζε, «και δεν με νοιάζει αν ο καπνός είναι καλός ή κακός για την υγεία, θέλω να καπνίζω και θα συνεχίσω να καπνίζω». Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν ήταν η μητέρα του. Το πρόβλημα ήταν το μηχάνημα. Αντιμέτωπος με τη μητέρα του, θα μπορούσε να φωνάξει και τότε η μητέρα του θα ζάρωνε σωπαίνοντας, αλλά όταν θα ήταν αντιμέτωπος με τη μηχανή οι φωνές δεν θα έπιαναν τόπο. Αν η αδυσώπητη κάμερα που ανέλυε το πρόσωπό του έστελνε στον υπολογιστή μια εικόνα που δεν ήταν συμβατή με το πρόσωπο ενός ενήλικα, απλά θα κολλούσε. Και αγόραζε πάντα τα τσιγάρα του από το μηχάνημα, γιατί στα μαγαζιά δεν του πουλούσαν ποτέ τσιγάρα. Υπήρχε λοιπόν μόνο μία λύση: να κάνει τον εαυτό του να φαίνεται γέρος («γέρος», σύμφωνα με τον ίδιο, σήμαινε «άνω των είκοσι ετών»). Αλλά πώς να το κάνει αυτό; Ως έξυπνο παιδί, του είχαν περάσει από το μυαλό διάφορες δυνατότητες. Η πρώτη ήταν να φορέσει μια μάσκα γέρου μπροστά από το μηχάνημα, σαν αυτές που πωλούνται στα καταστήματα με αποκριάτικες στολές. Αυτό όμως δημιουργούσε ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν φορούσε τη μάσκα μπροστά στο μηχάνημα, θα υπήρχε σίγουρα κάποιος εκεί που θα ανέφερε την απάτη στις αρχές, πράγμα που θα προκαλούσε προβλήματα, αν όχι και κάτι χειρότερο.

   Μια άλλη δυνατότητα: το μακιγιάζ. Είχε μια γειτόνισσα που ήταν επαγγελματίας μακιγιέζ - θα μπορούσε να της ζητήσει να τον «μεταμορφώσει σε γέρο» ή, τουλάχιστον, σε ενήλικα που θα μπορούσε να αγοράζει τσιγάρα. Αλλά αυτή η φόρμουλα προϋπέθετε ότι θα ζητούσε περιοδικά βοήθεια από τη γειτόνισσά του, κι εκείνη τελικά θα κουραζόταν από την ιστορία. Επιπλέον, η ιδέα να περπατάει στο δρόμο μακιγιαρισμένος δεν του άρεσε.

   Του έμενε μόνο μια λύση: να διατηρεί πάντα το πρόσωπο ενός ηλικιωμένου άντρα. Ήξερε ότι οι ρυτίδες εμφανίζονταν με τον χρόνο, το άγχος και την ταλαιπωρία. Θα μπορούσε ίσως να επιταχύνει τη διαδικασία καταβάλλοντας προσωπική προσπάθεια. Και αυτό έκανε: καθημερινά στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη, συνοφρυωνόταν, τέντωνε τους μύες του προσώπου του, ό,τι χρειαζόταν για να δημιουργηθούν ρυτίδες. Και οι ρυτίδες άρχισαν να εμφανίζονται, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε.

   Ταυτόχρονα, όμως, άρχισε να συντελείται μια παράξενη αλλαγή. Ένιωθε πλέον γέρος, κοίταζε τον κόσμο με τα μάτια ενός γέρου, και μάλιστα ενός γκρινιάρη γέρου. Δεν άντεχε πια τους θορυβώδεις νέους, τους αυθάδεις νέους, τους νέους που δεν σέβονταν τους ηλικιωμένους. Έκανε συνέχεια κηρύγματα στους φίλους του - προς μεγάλη τους έκπληξη. «Θεέ μου», αναρωτιόταν, «μήπως αυτές οι ρυτίδες με κάνουν να γερνάω;»

   Υπήρχε μόνο μια λύση: να σταματήσει το κάπνισμα. Και έτσι έκανε. Οι ρυτίδες εξαφανίστηκαν. Ένας μικρός ξηρός βήχας που τον ενοχλούσε εξαφανίστηκε επίσης. Το ίδιο και οι διαφωνίες με τη μητέρα του. Τώρα περιμένει ήσυχα τη μέρα που θα γεράσει. Γέρος με ρυτίδες, αλλά ευτυχισμένος με όσα έχει.

Μετάφραση: Παναγιώτης Αλεβαντής 

Σημειώσεις:

(1) Με βάση τη Γαλλική μετάφραση του Cara de velho cabeça de velho, από τη συλλογή Histórias que os Jornais não Contam - 54 Crónicas Inpiradas em Notícias de Jornal (Ιστορίες που δεν λένε οι Εφημερίδες – 54 χρονογραφήματα εμπνευσμένα από άρθρα του Τύπου) του Βραζιλιάνου συγγραφέα, γιατρού και δημοσιογράφου Moacyr Scliar.

(2) Σημείωση Μεταφραστή: Η πραγματική διαδικασία αγοράς τσιγάρων στην Ιαπωνία από μηχανήματα αυτόματης πώλησης απαιτεί (από το 2008) την επίδειξη μιας κάρτας (κάρτα TASPO) που εκδίδει το Ινστιτούτο Καπνού της Ιαπωνίας με βάση δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν την ταυτότητα του χρήστη. Καπνικά προϊόντα πωλούνται επίσης σε ειδικά καταστήματα και ψιλικατζίδικα.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Προστατέψτε τα παιδιά!


 

Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι 

«Προστατέψτε τα

παιδιά από την παρέμβαση της καπνοβιομηχανίας».

και δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τρόπος για να αναδειχθεί η ανησυχία μας για τα εξής θέματα:

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μηχανισμός Εξάπλωσης του καπνίσματος 

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, δήλωσε ότι:

«το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το

κανονικό». 

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι χρησιμοποιείται «ως μηχανισμός εξάπλωσης του καπνίσματος στα παιδιά» δεδομένου ότι η καπνοβιομηχανία «έχει δώσει την έμφαση στη διαφήμιση, στην προώθηση και στην διείσδυση αυτού του προϊόντος στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου … σε αθώα παιδιά των 10, των 12 και των 15 ετών» 

 Αυτό έχει γίνει δυνατό για τρεις λόγους:

α) τη δυνατότητα που παρέχει σχετική τροποποίηση του αντικαπνιστικού νόμου 2 το 2020, η οποία επιτρέπει τον χαρακτηρισμό ορισμένων νέων καπνικών προϊόντων ως μειωμένου κινδύνου, με βάση επιστημονική τεκμηρίωση, η οποία όμως παρέχεται μόνο από έρευνες που χρηματοδοτεί η καπνοβιομηχανία,

β) τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου όσον αφορά την απαγόρευση της άμεσης και (κυρίως) της έμμεσης διαφήμισης των νέων (κυρίως ηλεκτρονικών και θερμαινόμενων) καπνικών προϊόντων,

γ) την ανεξέλεγκτη διάθεση καπνικών προϊόντων σε ανήλικους, σε συνδυασμό και με

δ) την εξαιρετικά περιορισμένη ενημέρωση των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου για τις βλαβερές επιπτώσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη, κάτι που αντιβαίνει σε παλαιότερες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα προστασίας από το κάπνισμα.

Αύξηση Δημοσίων Εσόδων από καπνικούς φόρους

Παρατηρούμε επίσης ότι, οι κατά καιρούς διακηρύξεις περί μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα, έρχονται σε αντίθεση με τη διαχρονική αυξητική τάση των δημόσιων εσόδων, όπως προκύπτει από την επισυναπτόμενη ανάλυση των ετήσιων Εκθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους.


 
Παράβαση Νομοθεσίας περί Ανακύκλωσης και Ρύπανσης

Σημαντική παραμένει και η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα υπολείμματα φίλτρων προϊόντων καπνού (αποτσίγαρα) τα οποία μέχρι σήμερα δεν συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση κατά παράβαση του νόμου 4736/2020.

Περιμένουμε κάποια πολιτική τοποθέτηση και ερώτηση στη Βουλή από οποιονδήποτε σχετικά με:

  • την τελευταία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με την οποία προωθείται η διάθεση καπνικών προϊόντων σε ανήλικους, καθώς και η χρήση τους σε δημόσιους χώρους (π.χ. ναργιλέδες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) (Υπουργείο Υγείας),
  • τα στατιστικά των ελέγχων ανά Περιφέρεια και συνολικά όσον αφορά τους ελέγχους της πώλησης και χρήσης καπνικών προϊόντων σε δημόσιους χώρους από ανήλικους και το πρόγραμμα εντατικοποίησης των εν λόγω ελέγχων ιδίως γύρω από δημοτικά και γυμνάσια (Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη),
  • την διοργάνωση ενημερωτικών μαθημάτων για την υποχρεωτική ενημέρωση των
  • μαθητών ηλικίας 9 έως 15 ετών (Υπουργείο Παιδείας), και
  • τον χρόνο που θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων, με ευθύνη και χρηματοδότηση της καπνοβιομηχανίας (Υπουργείο Περιβάλλοντος).

εν αναμονή...